Considerati "clovnii veseli", cainii Havanezi sunt foarte sociabili si adora sa stea in preajma oamenilor. Havanezul este considerat de unii ca fiind o rasa noua. Dar, de fapt, aceasta rasa a fost prezenta de mult timp si a fost, doar recent redescoperita. Ravnita de regalitatea cubaneza, Havanezul este de asemenea cunoscut ca bichonul havanez sau bichon-ul Habanero in Cuba, precum si ca Havana Silk Dog.
Istoricul si originea
Cu o radacina mediteraneeana, Havanezul este considerat un membrul al familiei bichonilor. Unii au crezut ca rasa poate avea origini in insula Maltei. In ciuda unui tinut de origine incert, stramosii Havanezului si-au facut simtita prezenta de mult timp, iar referiri cu privire la rasa dateaza din 79-23
i.Hr.
In cele din urma, stramosii rasei au calatorit in Spania si Italia. De aici, marinarii au dus cainii in Cuba ca si articole de negot. Curand, marinarii au dezvoltat relatii comerciale cu familiile cubaneze instarite, astfel incat cainii traiau exclusiv in conacele claselor aristrocratilor. De aici, rasa s-a dezvoltat si a fost numita dupa numele capitalei Cubei, Havana. Cainii au fost atat de adorati incat ei nu erau crescuti pentru a fi comercializati, si doar pentru a fi facuti cadou. Rasa a fost, de asemenea, oferita si ca dar de multumire.
In anii 1950, harababura politica creata de revolutia cubaneza aproape a condus rasa la disparitie. Multumita, a trei familii exilate in Florida si Costa Rica, care, in mod deliberat, au lucrat in directia protejarii rasei, Maltezul se regaseste si astazi. Pe la mijlocul anilor 1960, un program de crestere a fost introdus in Statele Unite. Din acest motiv, multa lume a considerat ca dezvoltarea moderna a rasei se datoreaza implicarii crescatorilor americani.
Havanezul este o rasa rara, dar a fost recunoscuta de catre American Kennel Club in 1996. De atunci, popularitatea lor a crescut continuu.
Aspectul extrerior si dimensiunile
Havanezul este un caine de talie mica cu blana moale cu coada stufoasa. Capul este lat cu un bot ascutit si urechi pedunculate. Coada este rasucita pe spate, iar picioarele sunt scurte. Blana dubla poate fi dreapta, sarmoasa sau ondulata si prezinta diferite culorituri incepand de la nuante de crem pana la ciocolatiu si negru. Chiar si cei multicolorati sunt acceptate.
Inaltimea: 20-28 cm
Greutatea: 3-6 kg
Personalitatea
Havanezul este un caine afectuos. Considerat „clovnul vesel", Havanezul este foarte sociabil si adora sa stea in preajma oamenilor, in special, daca i se da sansa sa se etaleze. In mod tipic, o rasa linistita, Havanezul va latra ca sa-si alerteze proprietarul in cazul apropierii strainilor.
Relatiile cu familia si casa
Havanezul este un membru al familiei, devotat si iubitor. Acest caine accepta copii si alte animale. Considerata o rasa activa, Havanezul prefera sa traiasca in interiorul casei, dar se bucura de timpul de joaca petrecut intr-o curte inprejmuita. Din moment ce Havanezul va face orice sa fie in preajma stapanului sau, este recomandabil sa nu fie lasat singur pentru ca atfel, ca sa ajunga la stapan si ca sa atraga atentia, va sari gardul si va sapa gropi.
Dresajul
Havanezul este un caine inteligent, dispus sa invete. Rasa sta bine la capitolele disciplina si agilitate. Adora sporturile in apa si pot fi dresati in amanunt. De asemenea, poseda un instinct nativ pentru pastorit, motiv pentru care pot fi utilizati la supravegherea puilor, ratelor si gastelor. Cu dragostea sa innascuta fata de oameni si fiind centrul atentiei, Havanezul este un caine atat pentru terapie, cat si un caine circar, care te bine dispune.
Aspecte particulare
Havanezul necesita o ingrijire regulata a blanii pentru a preveni aparitia caltilor si nodurilor. Pieptanarea regulata a acestui caine pentru a mentine blana moale si lucioasa este obligatorie. Pierderea parului este neinsemnata, in special, daca este periat adecvat, dar baile periodice sunt recomandate. Acesui caine nu-i place sa fie lasat singur si poate dezvolta probleme de comportament daca nu socializeaza adecvat de la o varsta frageda.
Boli si afectiuni curente
Atrofia retiniana progresiva este o afectiune care deterima degenerarea celulelor nervoase de la nivel retinian. Afectiunea debuteaza adesea la cainii in varsta si poate conduce la orbire.
Cataracta determina o pierdere a transparentei normale a cristalinului. Acesta tulburare poate afecta unul sau ambi ochi, conducand la orbire cainelui, fara existenta unui tratament eficace.
Luxatia patelara este o tulburare care afecteaza rotula (patela).
Havanezul este, de asemenea, susceptibil la infectiile urechii, daca urechile sale nu sunt toaletale regulat.
Durata medie de viata a Havanezului este de 13-15 ani.