Originar din Zimbabue, Rhodesian ridgeback, cunoscut de asemenea si ca vanatorul de lei african, este un caine aratos si impunator, cu un caracter independent. Neadresandu-se oricarui iubitor de caini, acest caine este devotat familiei sale si are nevoie de un stapan ferm si consecvent care sa-i modeleze si sa-i cizeleze personalitatea.
Istoricul si originea
In timpul secolelor al XVI-lea si al XVII-lea, diferiti colonisti europeni s-au decis sa-si paraseasca tinuturile natale si sa-si inceapa o viata noua in Africa de Sud, pe atunci Capul Bunei Sperante. Alaturi de familiile lor, ei si-au luat odata cu ei si cainii pe care-i detineau in gospodarii, respectiv dogi germani, mastiff-i, bloodhounzi si terrier-i. Acesti caini, cu toate ca erau companioni extraordinari si excelau in propriile lor abilitati, nu erau apti sa satisfaca toate solicitarile acestor fermidap buri.
Acesti fermieri aveau nevoie de un caine care sa pazeasca ferma, sa scoata din ascunzis pasarile si sa tranteasca la pamant gazelele ranite. De asemenea, acest caine trebuia sa fie apt sa reziste dificultatilor din savana africana, incluzand si modificarile climatice rapide si semnificative. Pentru a forma acest caine „perfect”, fermierii si-au luat ca model cainii crescuti de hotentoti, un popor indigen sud-african. Cainii lor erau caini de vanatoare semi-salbatici, caracterizati prin prezenta unei creste sau a unei coame de-a lungul spinarii. Acesti caini au fost incrucisati cu cainii colonistilor, rezultand grupul fondator al Rhodesian ridgeback-ului, una dintre singurele doua rase de caini din lume cu o coama de par de-a lungul spinarii (cealalta este Thai ridgeback-ul). Se considera ca la definitivarea lui ar fi participat mastiff-ul, cainele Khoikhoi, Deerhound-ul si alte cateva rase inca necunoscute.
In cele din urma, in 1877, primii ridgeback-i erau luati in Rhodesia, astazi cunoscuta ca Zimbabue. Vanatorii de vanat de talie mare din acea regiune au descoperit rapid ca acesti caini erau caini de vanatoare excelenti si ca se descurcau foarte bine in a-i ajuta sa captureze leii. Vanatorii calatoreau calare, iar cainii alergau alaturi de ei. Cand era descoperit un leu, cainii il urmareau, il haituiau si alergau de jur imprejur pentru a-l intimida si a-l debusola. Acest lucru le conferea vanatorilor posibilitatea de a se apropia mai mult de leu pentru a-l vana. In ciuda diferitelor legende, Rhodesian ridgeback-ul nu ataca si nu ucide leii. S-a constatat ca el era insensibil la ciupiturile insectelor si ca putea rezista fara apa si mancare peste 24 ore.
Programele de crestere si ameliorare a acestei rase au continuat in Rhodesia. In 1922, a fost conceput un standard al rasei si aceasta a primit denumirea de Rhodesian ridgeback, in ciuda originii sale sud africane.
In 1950, Rhodesian ridgeback-ul isi facea aparitia in Statele Unite si era recunoscut de catre American Kennel Club in 1955 ca membru al raselor cainilor de vanatoare.
Astazi, Rhodesian ridgeback-ul este recunoscut de urmatoarele asociatii si organizatii internationale: CKC, FCI, AKC, KCGB, CKC, ANKC, NKC, NZKC, RRCUSI, APRI, ACR.
Aspectul exterior si dimensiunile
Frumos si demn, Rhodesian ridgeback este un caine magnific. Capul este plat si lat cu ochi rotunzi si stralucitori care-i confera cainelui o expresie inteligenta. Culoarea ochilor trebuie sa fie in tandem cu cea a nasului. Daca nasul este negru, ochii sunt inchisi la culoare. Daca nasul este maron, ochii sunt de culoarea chihlimbarului. Urechile sunt de dimensiune medie si sunt situate in varful capului. Ele sunt late la baza si se ingusteaza spre varful rotunjit. Botul este lung si puternic, la fel si falcile. Dantura este foarte bine dezvoltata.
Corpul Rhodesian ridgeback-ului este masiv si puternic, cu un torace adanc. Coada se ingusteaza spre varful usor arcuit in sus. Coada nu trebuie sa fie rasucita sau sa fie purtata ridicat. Parul care alcatuieste blana este scurt si lucios, putand fi de la auriu deschis pana la rosu inchis. Cateva marcaje de culoare alba pot fi prezente pe piept sau pe degete.
Cea mai caracteristica trasatura a Rhodesian ridgeback-ului este „coama” lui. Este o creasta de par care se evidentiaza de-a lungul coloanei vertebrale, par care creste in directia opusa sensului de crestere al celui de pe restul corpului. Coama incepe din spatele umerilor si se continua pana la un punct de la nivelul soldurilor. La inceputul coamei, doua spire simetrice se intind in directie opusa una de alta. Pe masura ce coama se continua de-a lungul spinarii, se ingusteaza treptat pana la nivelul soldurilor.
Rhodesian ridgeback-ul adult atinge o inaltime la nivelul greabanului de circa 63-69 cm la mascul si de 61-66 cm la femela si o greutate corporala in jur de 36-41 kg la mascul si de 29-34 kg la femela.
Personalitatea
Rhodesian ridgeback este un caine curat, fiind considerat usor de intretinut. Acest caine este in general prietenos cu membrii familiei sale si cu prietenii acestora, dar nu reactioneaza la fel si cu strainii.
Rhodesian ridgeback este un caine puternic si impunator caruia ii place actiunea si care este dotat cu o rezistenta incredibila. Este un caine incapatanat in sensul bun al cuvantului, aparandu-si cu inversunare domeniul, dar este foarte important ca el sa inteleaga ca stapanii lui sunt membrii dominanti ai familiei lui. Persoanele timide, sensibile sau cele au tendinta de a-i permite cainelui sa fie stapanul casei, ar trebui sa se gandeasca la achizitionarea altei rase.
Relatiile cu familia si casa
Un caine supus si loial familiei sale, Rhodesian ridgeback poate fi distant si chiar agresiv cu strainii. Chiar daca este un caine de talie mare si-i place sa alerge in curtea ingradita, acest caine prefera viata in interiorul caminului. Curat si linistit, Rhodesian ridgeback este un caine de casa ideal.
Rhodesian ridgeback-ul se adapteaza traiului intr-un apartament atata timp cat beneficiaza de un regim de miscare adecvat. El este relativ inactiv in interiorul caminului, astfel ca va fi cel mai fericit daca ii puneti la dispozitie o curte mare in care sa-si poata consuma energia.
Cand este scos afara, Rhodesian ridgeback trebuie tinut in lesa sau intr-o curte securizata cu un gard inalt deoarece unii dintre ei nu sunt prea prietenosi cu strainii.
Dresajul
Un protector nativ, Rhodesian ridgeback nu are nevoie de prea mult antrenament pentru a fi un bun caine de paza si protectie, astfel ca sedintele de agresivitate nu sunt recomandate. Un Rhodesian ridgeback agresiv poate fi dificil de controlat.
Dresajul de disciplina este puternic recomandat si trebuie initiat inca de cand cainele este pui. Antrenamentul trebuie continuat pana la maturitatea cainelui. Socializarea timpurie este, de asemenea, vitala.
Aspecte particulare
Rhodesian ridgeback este un caine inteligent care are nevoie de mult antrenament si de stimulare mentala pentru a preveni aparitia plictiselii. Trebuie sa fiti constienti ca un Rhodesian ridgeback plictisit este un Rhodesian ridgeback foarte distrugator. In plus, personalitatea dominanta nativa a acestui caine necesita un proprietar ferm si consecvent. Dresajul de ascultare si supunere consistent si inceput de la o varsta cat mai frageda sunt cruciale pentru a preveni tendintele agresive ale acestei rase. Dresajul trebuie continuat si pe parcursul adolescentei cainelui pana la maturizarea acestuia.
De asemenea, Rhodesian ridgeback-ul are o capacitate uluitoare de a rezista schimbarilor bruste de temperatura.
Rhodesian ridgeback necesita o minima ingrijire. Perierea periodica ii va mentine blana curata si stralucitoare. El este una dintre rasele de caini care-si inlocuieste parul moderat.
Boli si afectiuni curente
In general, Rhodesian ridgeback este un caine robust si rezistent cu putine sensibilitati de ordin medical. Cu toate acestea, urmatoarele afectiuni au fost semnalate cu o frecventa crescuta:
- torsiunea (dilatatia) gastrica este o afectiune brusca ce pune in pericol viata animalului asociata umplerii stomacului cu aer si torsionarii acestuia.
- displazia de sold este o malformatie a articulatiei coxofemurale ce are ca rezultat aparitia durerii, schiopaturii si artritei consecutive.
- cataracta determina o pierdere a transparentei normale a cristalinului. Afectiunea se poate produce la unul sau la ambii ochi si poate conduce treptat la orbire.
- hipotiroidismul apare atunci cand glanda tiroida nu functioneaza adecvat. In lipsa unei cantitati suficiente de hormon tiroidian, imbolnavirea se poate produce.
- mielopatia degenerativa este o boala degenerativa progresiva a maduvei spinarii care induce in timp infirmitate si, in cele din urma, imposibilitatea utilizarii membrelor posterioare.
- osteocondroza este reprezentata de un defect de cartilaj care apare la catei in timpul perioadei de crestere si se manifesta prin aparitia durerii si a schiopaturii.
- sinusul dermoid este un sindrom unic al acestei rase si al metisilor acesteia. Este un defect de dezvoltare aparut in timpul vietii embrionare. Sinusul dermoid este o structura asemanatoare unui chist care se intinde sub piele de-a lungul spinarii si este uneori in directa comunicare cu maduva spinarii. Daca nu se trateaza, infirmitatea si paralizia pot aparea.
- surditatea congenitala poate fi sesizata la unii caini imediat dupa nastere.
- entropionul este o afectiune a pleoapelor ce implica rasucirea spre interior a marginii libere a acestora. Genele de la nivelul marginii libere a pleoapelor irita suprafata globului ocular, putand duce la probleme mult mai grave.
Rhodesian ridgeback-ul este de asemenea predispus obezitatii, otitelor si alergiilor.
Speranta medie de viata a Rhodesian ridgeback-ului este de 8-12 ani.
Rhodesian Ridgeback
Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj
Către: zoopensiune
Mesaj:
zoopensiune
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.